Végre megkezdődött a bodza virágzás,most pont tökéletes az idő,hogy begyűjtsünk néhány virágot a bodzaszörp,vagy ital elkészítéséhez. Még nincsenek elnyílva a virágok,és még bimbós állapotúval is találkozhatunk,így még biztosan nem vagyunk elkésve.
Ha kicsit kimozdulunk a városból,vagy városszélen,faluban lakunk,hamar belefuthatunk egy-egy csábító bodzabokorba. Ilyenkor nem árt ha van nálunk egy zacskó amibe beleszedhetjük,mert a virágpor az eléggé hullik belőle és könnyen mindent megfog. Metszőolló nem feltétlenül szükséges,kézzel is könnyen le tudjuk törni a virágokat.
Ha megvannak,akkor száraz helyre terítsük ki őket,hogy megszáradjanak. A már száraz virágokat le tudjuk fagyasztani,így télen is készíthetünk belőlük italt. A fagyasztáshoz kb. 10 virágot szoktam egy zacskóba tenni és úgy lefagyasztani,hogy amikor előveszem már ne kelljen számolgatni. Ha a virágok feltűnően nagyok,akkor 6-7 db is elég lehet belőlük.
Ezután már nincs más dolgunk,mint elkészíteni a bodzaitalt. Szükségünk lesz hozzá:
-10 fej bodzavirágra
-1 teáskanál citromsavra
-1 db citromra felkarikázva
– 30 dkg porcukorra
Ha valaki nem szereti annyira édesen,elég bele 20-25 dkg cukor is.
A hozzávalókat a cukor kivételével egy 5l-es vízzel teli dunsztosüvegbe összekeverjük és egy éjszakát/napot állni hagyjuk. Utána beletesszük a cukrot,majd leszűrjük és már ihatjuk is,vagy melegebb napokon betehetjük a hűtőbe!
@Krutzifix: Szia,citromsav nélkül nem lett ízetlen? Vagy esetleg tettél bele valamit helyette?
Szerintem citromsav nem kell bele, cukor helyett pedig valami cukor helyettesítő dukál.
Szerintem cukor egyáltalán nem kell bele… de persze ez egyéni izlés kérdése.